Laosz

Laosz - turista szemmel...

Laosz egy tengerektől elzárt ország az Indokínai-félszigeten. Északnyugatról Burma és Kína, keletről Vietnam, délről Kambodzsa, nyugatról pedig Thaiföld határolja. A Vietnammal közös határon húzódik végig az Annamitte-hegység. A lakosság több, mint 60%-ának hite a théraváda buddhizmus, az „öregek vallása”, a Buddhizmus legrégibb iskolája.  A hegyvidéki törzsek között az animizmus a legelterjedtebb.  Területén már a IX. században megalakult a lao törzsek állama, "a Millió Elefánt Országa", később Thaiföld, majd Franciaország fennhatósága alá került. Ma már önálló álam és elszigetelt, elmaradott ország gyors fejlődésbe kezdett.

laosz03Laosz történelmének szomorú tényei azonban az utazók számára sok előnyt rejtenek. Itt még nem erősödött fel a globalizáció, a modern ipari társadalom történelmet és környezetet pusztító folyamatai.  A vidéki táj, a kisvárosok még a múlt század idejét idézik fel, „megrontottság” nélkül. A számtalan kis falu, szent hely, templom, pagoda békés „nyüzsgése” bepillantást enged egy egyszerű, de boldog nép mindennapjaiba.

 

A fentiek miatt nincsenek „nagy helyek”, de minden érdekességet megtalálhatunk itt, ha megkeressük. A két igazán fontos hely, amit nem szabad kihagyni, Ha Laosz az uticél:

Vientiane

laosz01A főváros a Mekong partján helyezkedik el, sok érdekes látnivalóval és pezsgő piacokkal. Legfontosabb nemzeti emlékműve, a Pha That Luang a buddhizmus és a laoszi függetlenség szimbóluma. Az érdekes látnivalók közül kiemelkedik még az egykori királyi templom,  a Wat Pha Kaew és a Reggeli Piac.

A világörökség része - Luang Prabang

laosz02 Luang Prabang városa még csak most kezd kilábalni abból a hanyatlásból, amibe a háborúk és a forradalom sodorta. Mindössze 16000 ember lakja, alig látni itt autót, és a csúcsforgalom akkor van, amikor az iskolások hazamennek, és az utca megtelik biciklivel. Legfőbb látnivalói öüreg templomai - 66 közül 32 még a francia gyarmatosítás előtt épült, és még mindig épségben áll. Csupán 25 km-re innen a Mekong folyó mentén vannak a Pak Ou barlangok, sokukban Buddha ábrázolásokkal, 29 km-re, délre pedig a gyönyörű Kuang Si vízesés található.

 

És még egy gyönyörű hely: a Khone-vízesés a Mekong folyún

laosz05A különleges vízesés Laosz déli részén, a kambodzsai határ közelében található, a hatalmas Mekong folyón. A vízesés 21 m magas és 14 km kiterjedésű. A vízesés a világ egyik legnagyobb ilyen kiterjedésű természeti látványossága. A vízesés két nagyobb zuhatagra, a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. Vízhozamát tekintve az ötödik legnagyobb a világon, 11 600 köbméternyi víz fut keresztül rajta másodpercenként.

Részletes anyagaink Laoszról...

Laosz egyre népszerűbb az Ázsiába utazók körében. Önálló utat, hosszabb nyaralást azonban elég kevesen terveznek is.  Viszont az itteni történelmi helyszínek, városok nagyon jól beilleszthetők az ázsiai utazási programokba. Ezét mi is önálló honlapot szentelünk neki. LAOSSZAL kapcsolatos részletes anyagaink, szolgáltatásaink ezen a honlapon tekinthetők meg hamarosan.

www.laoszi.hu