Hong Kong - Az illatos kikötő és 234 sziget

Hong Kong - turista szemmel

… Hong Kong a tízmillió lakosú nyüzsgő világváros, Kína kapuja. Lakóinak kb. 12%-a hongkongidollár-milliomos (HK$, 2015). Fantasztikus „jövőszázadi” építészete, bevásárló utcái és vásárközpontjai, kikötője mindig forgalmas, soha sem áll le. Igazi turista látványosság. Ez egy 1841-ben alapított angol gyarmat és az évezredes kínai kultúra találkozásából született világváros …

Körülbelül ezek azok a sztereotípiák, amikkel minden útikönyvben találkozhatunk, amiket az utazási irodák csomagos kínálatukban hirdetnek. Az igazi Hong Kong azonban más. Sokkal több, szebb és izgalmasabb. Ráadásul Hong Kong több mint egy nagyváros. Szerves része és központja Dél-Kína, a Gyöngy-folyó torkolatvidéke nagy négyesének. Hong Kong ma már Hong kong, Makaó, Guangzhou (Kanton) és Shenzhen együtt.

Hogyan is lehetni megismerni néhány nap alatt, turistaként, egy több mint 3.000 éves történelemmel, tőlünk olyan idegen kultúrával rendelkező, ma már a szárazföldi Kína részeként élő, de attól minden részletében különböző, önálló várost?  Nekünk viszont csak pár napunk van itt. Ez nagyon kevés. De azért, mindenképpen meg kell próbálni, met fantasztikus hely!

Segítségül néhány rövid mondat sorvezetőül...

 

Hong Kong-ban négy fő területi (és kulturálisan gyökeresen eltérő…) blokkot lehet megkülönböztetni (a további több mint 200 további kis szigetről nem is beszélve, de azokra amúgy sem lesz időnk.) Ezek a részek mindenben különböznek egymástól. Hatalmasak a kontrasztok, sok a titkos, turisták által általában sohasem látott rész (és ezek az igazi, izgalmas helyek…), érdemes mindegyikre vetni egy-egy hosszabb-rövidebb pillantást.

hongkong24Az első a szárazföldi rész, a legősibb lakott tartomány. Kb. Árpád apánk ideje óta lakott. Nagy része hegyes völgyes nemzeti park, kis településekkel, halászfalvakkal. Ehhez a nyugodt részhez csatlakozik a Tsim Sha Tsui félsziget, ami a legmodernebb, legnyüzsgőbb kereskedelmi és turisztikai központja. Itt fogunk lakni, ezért miden további nélkül be tudjuk barangolni.  Van mit látni bőven…

hongkong27A második: a fő sziget. Ez önmagában is több hetes program lenne. Ide ezért egy egész napos szervezett programot teszünk, ami reggel indul a szállodától, végig megy a sziget főbb látványosságain és késő délután ér vissza a szállodához.

hongkong25A harmadik a szigetvilág szigetvilága. A legismertebb sziget: Lantau . A másik híres hely: Lamma, de erre általában már nem marad idő egy hong kong-i látogatásnál.  De a további A további 240 szigetre sem... Ma már ezt úgy kell elképzelni Lantaut, mint a "város" pihenő szigetét. Ezt nem fejlesztették túl és ide pakolták az új pihenő - szórakoztató létesítményeket. DE! Megtartották a természetet, a régi élet kis halászfalvait, tengerpartjait, strandjait. Ide egy napos szervezett programot tettem.

hongkong15A negyedik, maga az éjszaka, fantasztikus fényeivel, nyüzsgésével, esti-ékszakai piacaival, változatos szórakozási lehetőségeivel, koncertjeivel, színházi előadásaival, az öblök, kikötők látványával.

 

Részletes anyagaink Hong Kong csodáiról...

A város ma is egy titokzatos, évezredes kultúrát és egyben világunk legmodernebb életstílusát hordozó, különleges világ. És gyönyörű. Ezért többet ér meg néhány oldalnyi ismertető. Ezét mi is önálló honlap szenteltünk ennek a ma már Kína különleges státuszú területének az Illatos Kikötő földjének és szigetvilágának. Hong Kong-al  kapcsolatos részletes anyagaink, szolgáltatásaink ezen a honlapon tekinthetők meg hamarosan.

www.hongkongiut.hu


Hong Kong-is is érintő friss körutunk (klikk a képre):

springtimeasia2017_cat_600x

 

 

Addig is: Facebook oldalunkon folyamatosan közlünk cikkeket, információkat. Érdemes elolvasni ezeket! (Klikk a hivatkozásokra...)

HONG KONG MAGYARUL