Kína - - az Ég Alatti birodalom régen és ma

Kína - turista szemmel...

Valami életképes utazási összefoglalót írni Kínáról, erről a különös világról, lehetetlen feladat. hogyan is lehetne pár mondatban összefoglalni a világon valaha élt összes ember felének, több mint hétezer éves folyamatosan virágzó kultúráját; felvirágzó majd letűnő birodalmainak történelmét; tájait, városait, természeti szépségeit; lakóinak mindennapi életét, szokásait, művészetét? Egy olyan országot, amit lakói hosszú évezredek óta csak az „Ég Alattinak” neveznek. Utalva ezzel arra, hogy – szerintük – Kína a világ közepe. Minél többet tudunk meg erről a világról, annál inkább úgy érezzük: igazuk is van. évtizedes kínai barangolás.

Néhány szóban összefoglalva azt, miért is olyan nehéz megismerni a kínai világot: mert elzárt. Ez a probléma az amit a nyugati társadalom, a helyszínre utazó  lát és érez. Egyik legtömörebb és legpontosabb meghatározását Baracs Dénes fogalmazta „ A fal mögött: Kína” című könyvének bevezetőjében:

Kínát és a kínai életet sokféle fal választja el a külvilágtól: valóságosak téglából, vályogból, kőből és láthatatlanok udvarias mosolyokból vagy hűvös hallgatásokból, bejelentett korlátozásokból és kialakult szokásokból. Szinte jelképes, hogy még a Nagy Fal tetején is tábla hirdeti kínai, orosz és angol nyelven: Látogatóknak továbbmenni tilos.”  

Mi azért teszünk egy lehetetlen vállalkozást. Szeretnénk kinyitni ezeket a kapukat és beinvitálni önt a falak mögötti világba, az igazi és nem a szabvány turistáknak mutogatott Kínába;  amit mi szeretnénk röviden megmutatni – személyes tapasztalataink alapján. Ízelítőt adni ebből a világból. körutakkal, egyéni utakkal, helyi programokkal. idegenvezetéssel.

 

Részletes anyagaink KÍNÁRÓL...

Kína titokzatos történelmi múltú és egyben hipermodern, majdnem kétmilliárd lakosú és hétezer éves kultúrájú ország. Nem is ország, hanem egy külön világ. És titokzatos, ismeretlen... És gyönyörű... Néhány oldalon lehetetlen vállalkozás összefoglalni, mit is tud nyújtani az utazóknak. Ezért mi is önálló honlapot neki. KÍNÁVAL kapcsolatos részletes anyagaink, szolgáltatásaink ezen a honlapon tekinthetők meg hamarosan.

www.kinaiut.hu www.hongkongiut.hu