Vitorlás nyaralás az Andaman tengeren

 

Dél-Thaiföld tengeri környéke, Phuket vizei, az Andaman tenger tényleg a világ legszebb vitorlásvidékei közé tartozik. A monszun övezett miatt a téli tenger csendes, kellemes szelek fújnak. Ez az ideális idő a hajós nyaralásra, a felhőtlen kikapcsolódásra. Egyre többen, főleg családosok és baráti társaságok választják ezt a nyaralási formát. Legtöbbször úgy, hogy előbb hajókáznak körülbelül egy hetet, aztán lepihennek valamelyik üdülőhelyen, nyaralószigeten.  Ma már ez a lehetőség a keleti kényelem kategóriában is, kimondottan a hajós nyaralásra átalakított, remekül felkészített vitorlásokkal, személyzettel, teljes kiszolgálással is elérhető.

Igen nehéz megmagyarázni ennek az izgalmas és nagyon pihentető nyaralásnak az előnyeit a hagyományos üdülőhelyi programokhoz képest. Ráadásul ez egy igazán kötetlen barangolás, ezért még olyat előre leírt programot sem könnyű készíteni, ami alapján előre meg lehetne mondani, hova megyünk, mit csinálunk - és egyáltalán - mibe kerül ez az egész.  Ezért inkább válaszolunk néhány gyakran előkerülő kérdésre, ellenérvre.”

big_evil_smilePersze, vannak olyan utazók is, akik szeretik a tömeget, az előre „belőtt” programokat, a kényelmes, de „a világon mindenhol egyforma” üdülési szolgáltatásokat. Meg kell mondanunk, ez az ismertető nem igazán nekik íródott…

 

 

 

"DE HÁT EZ DRÁGA..."!

Valóban, nem egy hátizsákos motel kategória. Viszont legalább egy 4*-os privát villa kényelmét nyújtja, annak korlátozásai nélkül. A medence elég nagy. Nem kell folyamatosan ugyanazt a kilátást nézni. A „villa” oda megy, ahova akarom. Nincsenek hangos/bunkó szomszédok. Van 7/24 órás személyzet, aki tényleg csak a mi kívánságainkat lesi. Nem kell külön kirándulásokra, programokra befizetni, mert a „villa” oda megy (oda viszi a személyzet), ahova akarjuk. Csak nekünk, a mi ízlésünknek megfelelően főznek. És még sok egyéb előny is van, természetesen.

Ha 6-8 főre, jó minőségű szállással és szintén nem futottak még kategóriás kirándulásokkal, akkor az ár körülbelül azonos.  Ráadásul, ha hozzávesszük a teljes szabadságot, a „csak magunk vagyunk” kategóriát és azt, hogy személyi komornyikunk is van hozzá az anyanyelvünkön, az azért nem sem!

„A SZÁLLODÁBAN IS MINDENT MEGKAPUNK...”!

Egy 4yacting01-5*-os üdülőszálloda remek dolog, de… Egész más érzés a frissen sülő péksütemény és bugyborékoló kávé illatára ébredni, mint letántorogni egy – egyébként remek – étterembe és kb. 1000 másik vendéggel együtt reggelizni abból a választékból, ami a világ bármelyik üdülőhelyén ugyanaz. A hajón ilyen nincs! Az étel mindig friss és abból válogatunk, ami van. Az pedig igen sok féle lehet. Csak rajtunk múlik, mivel tömjük tele a hajót és mire „vadászunk” a tenger lakói közül út közben.

 

 

 

 

yachting02Ha már a kajánál tartunk… A hajón mindig van egy teletömött hűtő, egy jól felszerelt konyha és egy hajószakács. Tehát, éhen halni nem egyszerű. Ráadásul remek szórakozás a főzőcskézés is. Eddigi tapasztalataink alapján a személyzet legunatkozóbb tagja a hajószakács.

 

 

 

 

 

yachting03Egyszerűen mindenki nekiáll és megfőzi kedvenc ételét a többieknek. Ez szokott a legjobb szórakozás lenni. Az esti kikötés után egy csendes öbölben körülüljük az asztalt a fedélzeten…

 

 

 

 

 

 

yachting04Kicsit hangulatosabb az is, ha a trópusi naplemente bámulása közben a saját személyzetünk odalopakodik és kezünkbe nyomja a kedvenc italunkat. Pontosan úgy keverve/lehűtve, ahogyan azt mi szeretjük. Ez persze nem csak a naplementékre vonatkozik. A hajóút szépsége szünetmentes, élményeink velünk maradnak akkor is, ha már hazatértünk.

 

 

 

 

yachting05Szintén kellemesebb érzés egy elhagyatott öbölben a vízbe csobbanni, mint a szálloda medencéjének partján élvezni a szomszéd indiai család 15 megzabolázhatatlan gyerekének felhőtlen és felettébb hangos életörömét.

 

 

 

 

 

Egy ilyen nyaralás mottója egyszerűen ennyi: „ Magunk vagyunk, azt csinálunk, ami éppen eszünkbe jut. Ott és akkor, amikor csak akarjuk.”

"DE VEHETÜNK KIRÁNDULÁSOKAT ÖNÁLLÓAN IS..."!

yachting15Persze. De…  A hagyományos egy vagy több napos kirándulások (kivéve a privát túrákat) tömegtermékek. Nem nekünk állították össze, hanem az átlag utasnak, fix programmal (20 perc kilátó, 25 perc templom, 35 perc unott elefánt, 50 perc típusebéd és így tovább). Jók is ezek, de nem fér beléjük az igazi természetjárás, az egyes helyek, programpontok rendes élvezetéhez szükséges idő.

 

 

 

 

yachting16Ráadásul az igazi szép helyek tömeglátogatása természetvédelmi okokból tilos.  Egészen más azonban, ha akkor és oda megyünk, ahova csak akarunk. Addig maradunk egy helyen, amíg meg nem unjuk. A hajó olyan helyekre visz el, amik a tömegturistának elérhetetlenek. De, ha olyan helyre megyünk, ami „híres”, akkor is csak akkor, amikor az csendes, turistamentes. Nem kell a szépséget megosztanunk senkivel, nem kell alkalmazkodni senkihez. Addig maradunk, ameddig csak akarunk. Ez igazából az egyik olyan „plusz” egy privát hajós nyaralás során,  ami megfizethetetlen.

 

 

 

"EGY HAJÓN ÜLNI TÖMÉNY UNALOM LEHET..."

yachting06Akkor rossz partnerrel szerződtünk… Egy jól megszervezett trópusi nyaralás igen izgalmas dolog. Ha a személyzet jó és érti a dolgát, akkor hamar megismer minket és olyan meglepetéseket ajánl, amiket tényleg élvezni fogunk.  Lehet ez szinte bármi. Egy hasadék egy csak a vízről megközelíthető sziklafalon, ami mögött a sziget ember nem járta belső katlanának mangarove mocsara van. Egy igazi útszéli "kispiszkosnak" kinéző tákolmány egy kis halászfaluban, ahol azonban a környék legfinomabb ételeit főzik. Egy eldugott korallszirt, ahol pár méter mélyen tombol  a színes vizivilág. Egy kilátó az öböl felett. Egy kis horgászás a nyílt tengeren, azt eszel, amit fogsz stílusban. Esetleg remekül ultiznak, pókereznek.

yachting07De, van más is. Barangolásaink során nem csak a hajón alszunk valamelyik szép helyen, de sorra látogatjuk az útvonal yacht marináit is. Ha a tenger felől érkezünk, azonnal egy különles emberfajta, a „hajós” részeként tekintenek ránk. Egy ilyen jachtkikötőben eltöltött este igazán maradandó élmény. Ezekre a helyekre „sima” turista szintén nem juthat el.

 

 

 

 

yachting08Aztán… Ha valakit érdekel a vitorlázás, szeretné kipróbálni magát, megteheti a hajó és a további útiterv felborítása nélkül. Ha még jobban érdeklődik, vehet leckéket vitorlázásból, navigációból, rádiózásvól. Sőt meg is tanulhat számos féle-fajta csomót kötni. De, ha már ott vagyunk, lehet ezt a tanulást komolyan is venni, vitorlás vizsgát tenni. Ez egy rendkívül érdekes program. Különösen a társaság többi tagja számára! Kényelmesen elhevernek, nyaralnak, és közben vigyorogva bámulják a delikvenst, akit éppen meghajtunk, mint Singer a varrógépet.

 

 

" NA, JÓ! DE AKKOR HOVA MENJÜNK?"

Mi háromféle program közül javasolunk elsősorban választást:

Az első a hosszabb alapprogram, Phuketről indul észak felé. A Phang Nga öböl szigetei mentén halad felfelé, majd az öböl déli oldalán halad lefelé, érinti Krabi legszebb szigeteit. Innen visszafordul nyugatra az öböl mélye felé. Meglátogatja a tojás szigeteket, majd Koh Yao Yai és Koh Yao Noi természeti szépségeit. Innen délre fordul az út a Phiphi szigetek felé. Phiphi után hazafelé Phuketre, érinti a Korall szigetet és a Koh Raya szigeteket is.

A második alapprogram a rövidebb. Ez a nyugati part mentén indul felfelé Phuketről. Érinti a déli szigeteket is és végig látogatja Phang Nga tartomány nyugati partjának szépségeit. Majd nyugatra fordul a nyílt tenger felé. Végiglátogatja Surin, Thachai és Similan szigetvilágát.

 

yachting12_800

 

Az igazi csúcsnyaralás a kettő kombinációja! A Phang Nga úttal indul, de nem tér vissza egyből Phuketre. Megcsinálja a nyugati utat is. Ez nagyjából minden, ami egy kényelmes, hosszabb hajós nyaralásba belefér.

 

 

KATALÓGUS LETÖLTÉSE

 

Comments are closed.